Molekylær Gastronomi
Hvad er molekylær gastronomi?

Molekylær gastronomi er ikke kun for uddannede kokke eller store gastronomer. Man kan som helt almindelig husmor, madentusiast, studerende mm., give sig i kast med et projekt af denne størrelse. Dette er kun gjort lettere af, at mange af de kemiske hjælpemidler er gjort tilgængelige i supermarkeder og specialforretninger. Dog skal man være forberedt på at det kan tage tid at mestre f.eks. fake kaviar, sfærer og forskellige typer skum. I løbet af de sidste årtier er der kommet et nyt begreb i madkulturen. Især på den nordlige halvkugle. Dette begreb er molekylær gastronomi og kan i sin enkelthed beskrives som at man tager sin madlavning med ind i laboratoriet. Dog på et hypotetisk plan, da maden stadig laves i køkkenets rammer. Molekylær gastronomi er især anerkendt og brugt på finere restauranter, da forbrugerne her ikke kun ønsker at slippe for køkkengryderne selv, men også forventer at få en gastronomisk oplevelse de kan tage med sig når måltidet slutter. 

Molekylær gastronomi er en god måde at udforske de kemiske processer der sker i forbindelse med madlavning. Det er en måde at blive klogere på hvordan vi som mennesker kan påvirke og ændre dette. I sin simpleste forstand beskæftiger man sig oftest med tilberedningsmetoder og sanseindtryk af fødevarer, der ender med at påvirke hjernens fortolkning af det vi ser og smager - samt konstant rykker grænserne for den gastronomiske innovation. Man ser det ofte brugt i finere madlavning, hvor man søger et bestemt visuelt helhedsindtryk af retten. Dette kan f.eks. være i forbindelse med et havplatte, hvor man laver tangskum, serverer maden med en røgduft af fersk havvand eller får inkorporeret grøntsager på en ny måde ved at ændre deres form og udtryk til at ligne noget andet. Et eksempel på dette kunne være broccoli, der på tallerkenen ligner tangblade i en strømhvirvel. Man kan med molekylær gastronomi derfor snyde vores hjerner og skabe en ’aha-oplevelse’ hos ens gæster.


Molekylær gastronomi så alle kan være med

Mange mennesker tør ikke give sig i kast med molekylær gastronomi i hjemmet, da det ofte kræver ingredienser, tilberedningsmetoder, maskiner og tid man måske ikke har ved hånden som nybegynder, dog er der mange mennesker, der uden at vide det, har forsøgt sig med molekylær gastronomi, f.eks. dét at røre en perfekt mayonnaise uden at den skiller er første skridt på vejen, da man opnår en forståelse for, hvor meget olie æggeblommen kan suge til sig uden at mayonnaisen skiller. Der findes efterhånden mange steder, hvor man som nysgerrig kan finde såkaldte startpakker med ingredienser, der skal bruges for at kunne producere f.eks. et gulerodsskum, fake kaviar eller mange andre af de spændende molekylære aspekter, der kan pifte ethvert måltid op eller bruges til at narre ens gæster med en hovedret forklædt som dessert.

Et tip er dog at finde en vægt, der kan veje utrolig præcist ned i størrelser som 0,1 gram. Det er nødvendigt at kunne måle så præcist, da man i molekylær gastronomi er nød til at følge opskrifterne til punkt og prikke. Selvfølgelig er det muligt selv at eksperimentere, men små mængder af ingredienserne kan have stor virkning på resultatet.